Saturday, 24 July 2010

Makanan yang Baik untuk Gigi dan Gusi

Kesihatan gigi sangat penting bagi setiap insan. kita perlu menjaga gigi dan gusi kita daripada terhindar kepada kuman dan bakteria yang boleh menyebabkan bau mulut dan penyakit gigi.Ada kajian menunjukkan bahawa memiliki mulut yang sihat dapat menghindarkan diri daripada penyakit jantung, strok, kelahiran bayi pramatang dan penyakit2 yang lain.cukupkah dengan memberus sahaja dapat menyihatkan gigi.? sebenarnya faktor makanan penting untuk gigi yang sihat. Antara makanan yang baik untuk gigi ialah...

Buah yang kaya vitamin C
buah belimbing, jambu, kiwi, limau bali, limau manis, rambutan strawberi mempunyai kandunan vitamin c yang tinggi untuk menjaga kesihatan gusi.Kajian ada menunjukkan bahawa gusi akan rosak sekiranya pengambilan vitamin c yang kurang mencukupi.
Makanan yang mempunyai vitamin B dan asid folat.
asid folat diperlukan dalam jumlah yang besar untuk menjaga gusi dan seluruh kawasan mulut. Vitamin B didapati pada sayuran hijau dan ragi..

Lobak
kandungan didalam lobak boleh melambatkan aktiviti bakteria dalam mulut yang boleh menyebabkan gigi reput.
Bijan
bijan hitam dan putih bermanfaat bagi pertumbuhan gigi. Bijan kaya dengan mineral dan kalsium untuk tulang disekitar gusi.Pengambilan bijan juga boleh membersihkan plak gigi.

Keju
Mampu menyeimbangkan pH dalam mulut. pH asid dalam mulut mampu menyebabkan pertumbuhan bakteria yang mendorong gigi berlubang.
Pengambilan keju juga akan membentuk kembali email gigi dan menghasilkan saliva (air liur) yang mampu membunuh bakteria yang menyebabkan gigi reput dan sakit.komposisi karbohidrat dalam keju yang rendah dan tinggi kalsium, dan juga kandungan fosfur mampu mengawal pertumbuhan bakteria penyebab gigi reput.

Bawang Bombay
ramai diantara kita yang kurang selesa dengan bau mulut setelah memakan bawang. Namun, mengunyah bawang boleh membunuh bakteria dalam mulut kerana mengandungi sulfur
Bawang putih
Bawang putih mengandung zat tertentu yang dapat meredakan sakit pada gigi.
Seledri
makanan yang baik dimakan mentah kerana penghasilan saliva lebih banyak dan mampu membunuh bakteria Streptococcus penyebab gigi berlubang.

Teh hijau
mengandungi Catechins yang mampu membunuh bakteria dalam mulut yang mengubah gula menjadi plak.

2 comments: